Content wordt geladen...

nav search share arrow-down download facebook google linkedin mail twitter close arrow-type2 word whatsapp video info home
01. WELKOM IN DEN HAAG

Koninklijke Residentie en Allure


De geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden begint in Den Haag. Op 30 november 1813 komt Prins van Oranje Willem Frederik van Oranje-Nassau vanuit Engeland aan op het Scheveningse strand. Hij is de eerste Koning van het Koninkrijk der Nederlanden en vestigt zich in Den Haag. Sindsdien is Den Haag het regeringscentrum en de koninklijke residentie van ons land. Aan deze bijzondere status dankt de stad haar  koninklijke allure.

Den Haag en het Koninkrijk der Nederlanden zijn nog steeds nauw verbonden. Paleis Noordeinde is traditiegetrouw het werkpaleis van het staatshoofd, de koning. En koning Willem-Alexander heeft, net zoals zijn voorgangster prinses Beatrix, het Haagse Paleis Huis ten Bosch als residentie gekozen. Ieder jaar op Prinsjesdag maakt de koning een rijtoer door de stad en spreekt in de Ridderzaal de Troonrede uit, waarin de regering haar plannen voor het komende jaar presenteert.

Ook op internationaal niveau spelen koninklijke tradities een belangrijke rol. Nieuwe ambassadeurs rijden met een galakoets door Den Haag naar Paleis Noordeinde om daar door de koning officieel als vertegenwoordiger te worden erkend. Nederland erkent zo'n 170 ambassadeurs van bevriende landen, zij zijn vrijwel allemaal in Den Haag gevestigd.

De koninklijke allure van Den Haag vind je op veel plekken in de stad terug. In statige panden aan het Lange Voorhout en in het Statenkwartier, in namen als Plein 1813 en het Hofkwartier, maar ook in Haagse organisaties, bedrijven en winkels. Vanuit Den Haag deelt de koning het predicaat 'koninklijk' of 'hofleverancier' uit aan organisaties die langdurig van onbesproken gedrag zijn en zeer hoge kwaliteit leveren. Zoals de Koninklijke Schouwburg, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Shell. Al deze Haagse organisaties staan symbool voor uitzonderlijk hoge kwaliteit. Over allure gesproken.

Vragen?
Neem contact met ons op

Bureau Citybranding